Őrségi Tökmagolaj hidegen sajtolt 1 l

 

Az Őrség "aranyának" is nevezik.

A tök mint élelmezési és takarmány növény. A héj nélküli tök magjából hagyományosan, hidegen sajtolással nyert olaj. Sötétbarna színű kifejezetten aromás viszkózus folyadék. A kulináris felhasználás mellett a héj nélküli tökmagolaj gyógyászati célú alkalmazása is elterjedt.

Nézzük csak meg a jótékony hatásait. Rendkívül sok telítetlen zsírsava t(omega3, omega6) tartalmaz:
- amely erősíti az immunrendszert, segít a hólyagproblémák (nehéz vizelés) kezelésében;
- a prosztata megnagyobbodását csökkenti, ill. a prosztatarák megelőzésében van fontos szerepe;
- csökkenti a megemelkedett koleszterinszintet, amellyel kivédhető a szívinfarktus kialakulásának veszélye;
- lassítja a a szervezet érelmeszesedési folyamatát és előnyösen befolyásolja az agyi keringés normális állapotának fenntartását;
- rengeteg nyomelem (ásványi anyag) fellelhető benne: kalcium, vas, magnézium, cink; 

Gazdag E-,és F-,B vitaminok valamint D-vitamin tartalmának köszönhetően szerepet játszik:
- a terhesség korai szakaszában fellépő spontán vetélések kivédésében;
- a magzat idegrendszerének kifejlődésében;
- csökkenti a gyomorbántalmakat a gyomorfalon képződő olajos filmréteg által, pl: gyomorsav problémáknál.

A tökmagolaj feszesíti a kötőszövetet, ezért jól alkalmazható masszázsokhoz is.

Fogyasztása: naponta 1 evőkanállal, lehetőleg éhgyomorra.Nem kell hőtőszekrényben tárolni csak szobahőmérsékleten.

Használat előtt mindig fel kell rázni!

A tökmagolaj felhasználási területei: A tökmagból készült olajat használják salátákhoz, pirítósra, pár cseppet tehetünk levesekbe és kifőtt tésztákra, vanília fagyira, zöldségkrémekbe, de alacsony égési hőmérséklete miatt sütésre nem alkalmas. Kifejezetten aromás íze pikánsan fűszerezi ételeinket. Préselés után megmaradt tökmagpogácsát horgászati célokra és háziasszonyok figyelmébe ajánljuk. Az finom illó olajtartalma oda vonza a halakat és ott tartja.