Őrségi Dióolaj Kancsós (üveg) 0,25 l Hideg sajtolás

 

A dióolaj már az ókorban is használatos volt, így ez az olaj különlegesen nagy múltra tekint vissza. A dióolajból balzsamot készítettek és a múmiák konzerválásához használták.

Az egyik legértékesebb étkezési olajaink közé tartozik. A dióolaj a diófa termésének bélletéből, hagyományos eljárással pirítással sajtolt sötét sárga színű, jellemzően dió aromájú növényi olaj.

Az őrségi dióolaj jellemzői, élettani hatásai:
- Gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, omega-3 zsírsavban, magas a linolsav tartalma (72%) ezért az ízületi gyulladásos panaszoknál különösen hatásos.
- Rendkívül magas természetes jód tartalmú olaj. Magas A-vitamin, B1 vitamin, B2 vitamin, B5 vitamin, C-vitamin tartalma, ásványi anyagokban (foszfor, kalcium, kálium, vas) gazdag.
- Erősíti a szívet, javítja az idegeket és a vérkeringést. Az agy és az idegrendszer tápláléka, ezt a jótékony hatását a benne lévő B-vitaminnak, lecítin tartalomnak köszönheti. Serkenti az agyműködést.
- A dióolaj és lenmagolaj együttes fogyasztása szívvédő hatású. Csökkenti a trombózis és a vérrögképződés veszélyét.
- Pótolja a bőrből hiányzó vitaminokat és zsiradékot.
- A friss dióolajnak egyfajta gombaölő és féregűző hatása is van.
- A száraz kicserepesedett ajkakat balzsamként ápolja. Száraz ekcémás bőrápoló gyógyolaj, mely csillapítja a tüneteket.
- Segít az összpontosításban a koncentrációzavarokkal küszködő gyerekeknél.
- Szájnyálkahártya gyulladásra, fogínygyulladásra kiváló.

A dióolaj masszázsolajként is használatos Használata a legtöbb bőrprobléma esetén hatékony. A száraz, töredezett hajat és a körmöket is kiválóan ápolja, regenerálja. Napi 1 evőkanál dióolaj elfogyasztásával rengeteget tehetünk egészségünkért

Az őrségi dióolaj étkezési célú felhasználása salátán és pirítóson kívül ajánlott sokféle szószhoz, mártáshoz, zöldségekhez, libamájhoz. A roston sült húsokat jól ízesíti. Nem a sütéshez, hanem utólagos ízesítéshez kell használni.