Őrségi Tökmagolaj Hajdinával 0,1 l

 

“A szegények gazdag eledele.”

A Batha-portán a hajdina kedvező tulajdonságait a szintén sokoldalúan alkalmazható tökmagolaj előnyeivel párosítottuk.

Az illatos, frissen sajtolt tökmagolaj és hajdinaszemekből az olajos közegben kedvező hatások felerősíthetik, kiegészíthetik a tökmagolaj fogyasztásának előnyeit.

Hazánkban fő termőterületei az Őrségben és a Felső-Tisza vidékén találhatók. A hajdina magja értékes makro-, és mikroelem összetevőket tartalmaz, ezért kiváló élettani hatása van. Igen magas a kalcium- a magnézium- és a kálium tartalma, viszont kifejezetten alacsony a nátrium- tartalma. A nyomelemek közül vasban, rézben és cinkben gazdag. Vitamintartalmát tekintve a hajdina roppant fontos vitaminforrás, mivel a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza. Ezen tápanyagokon kívül kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz. Ilyenek pl. egyes antioxidáns hatású flavonoidok és a rutin, amely kiváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek és a sugárterápia okozta egészségkárosodásoknak.

Magas rutintartalma miatt őseink a hajdinát a magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használták. Az előzőekben felsorolt előnyös tulajdonságai teszik alkalmassá a hajdinát a különböző diétákban való alkalmazásra. Jól használható a gluténmentes diétában, túlsúly, magas vérnyomás, cukorbetegség diétájában is, és a magas rosttartalma miatt a manapság népbetegségnek számító székrekedés hatékony kezelésére is. A hajdina a régebbi korokban az étkezések szerves részéhez tartozott. Leggyakrabban kását főztek belőle málét sütöttek, és a legtöbben napjainkban is csak ebben a formában ismerik, pedig a hántolt hajdinaszemek köretként és levesbetétként is kiválóan használhatók, valamint hurkába is tették rizs helyett.