A mák régóta termesztett kultúrnövény. A hidegen sajtolt növényi olajaink közé tartozik, világossárga színű, finom, lágy, kesernyés aromával rendelkezik. A mákolajat a csontritkulás "népi csodaszere"-ként is emlegetik kiváló csontregeneráló, csontépítő hatása miatt.

A mák pozitív élettani hatásai: A mák több mint 50 %-ban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavat és omega 6 telítetlen zsírsavat. Megállíthatja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi újraépíteni, megerősíteni a sérült szöveteket. A mák rengeteg foszfort tartalmaz, ami erősíti a csontokat és a fogakat is. Foszforra gyakorlatilag minden sejtnek szüksége van, éppen azért javasolt az olyan ételek fogyasztása, amely tartalmazza ezt az elemet. A foszfor segíti a kálcium beépülési folyamatát, ezzel gyorsítva a csontok regenerálódását. Kedvező zsírsav összetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterinszintjét. Jótékony a sebek gyógyulásában. Nyugtathatja az elmét. Segíthet az elalvásban. Növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, izomfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású. Erősíti a szervezet védekező mechanizmusát.

Az Őrségi mákolaj fogyasztása ajánlott: csontritkulásban szenvedőknek, időseknek, sportolóknak, kismamáknak, csonttörést szenvedőknek, alvászavarban szenvedőknek, gyermekeknek, stresszben élőknek, cukorbetegeknek, magas vérnyomásban szenvedőknek, télen bárkinek (immunerősítő hatás), hosszabb gyógyszeres kezelés után.

Napi 1-2 kiskanálnyi mákolaj elfogyasztásával hozzájárulunk a szervezet csontképzésének működéséhez. Betegség esetén naponta 3-4 kiskanálnyi mennyiség szükséges étkezés közben. Levegőn gyorsan szárad, így zárt, sötét, lehetőleg hűvös helyen tároljuk!