Őrségi Lenmagolaj, üveges, 0,25 l

 

A lenmagból kinyert lenmagolaj enyhén sárgás színű, kicsit kesernyés ízű, hideg sajtolással készült növényi olaj.

Alfa-linolénsavban, E-vitaminban, béta-karotinban gazdag, melyek antioxidáns hatásuknál fogva a legértékesebb olajjá teszik.

A lenmagolaj számít az omega-3 zsírsav elsődleges forrásának. A lenmag olajtartalmának 50-52%-át teszi ki az alpha-linolénsav, vagyis az omega-3 zsírsav.

A lenmagolaj pozitív élettani hatásai: A lenmagolaj gazdag A, B, C, D és E vitaminban. Az ásványok közül nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, vasat, cinket, nátriumot, mangánt, rezet, fluort, jódot, stb. A lenmagolaj az anyagcsere mértékét is növelheti, és ezzel elősegíti a gyorsabb zsírégetést is, éppen ezért tisztító kúrákhoz is ideális. Használható székrekedéses problémára. Karbantartja, tisztítja a bélrendszert. Segít enyhíteni az edzés utáni izomfájdalmakat. Csökkenti az izmok bomlását, segíti az oxigénszállítást a tüdőből a véráramba. Elősegíti a hormonkiválasztást a prosztaglandinok szabályozásán keresztül: ezek hormonszerű anyagok, melyek testünk nagyobb szerveinek működésében játszanak szerepet, beleértve az immunrendszert és az idegrendszert. Nagyon magas a gyulladáscsökkentő hatása (pl.: ízületi gyulladás), érelmeszesedés-, szívbetegségek, ritmuszavarok megelőzésére is ajánlott. Szükséges az újszülöttek egészséges fejlődéséhez. Méregteleníti a szervezetet és májregeneráló hatása van (a zsíros máj is idetartozik). Normalizálja a veseműködést. A lenmag kitűnő ellenszere a légutak gyulladásos megbetegedéseinek. A hörghurut lefolyásának könnyítésére szolgál a lenmagolaj fogyasztása, a görcsös összehúzódás enyhítésére. A gyomorsav termelésére is jótékonyan hat a lenmagolaj. Így lényegesen hozzásegít a gyomorfekély gyógyulásához és megelőzéséhez is. Hasznos a cukorbetegeknek valamint vérnyomás csökkentő hatása is jelentős.

Az őrségi lenmagolaj étkezési célú felhasználása:
Napi egy-két kiskanál lenmagolaj elfogyasztásának rendkívül pozitív élettani hatásai vannak, fogyasztható édesebb jellegű salátákhoz, túróhoz, müzlibe, joghurtokba keverve.