Dióolaj

A dióolajból az ókori Egyiptomban balzsamot készítettek, a múmiák balzsamozására.
A múmiák bőrét a balzsam olyan szépen megőrizte, mintha ma is élnének. Erre figyelt fel a kozmetikai ipar, a bőr szépségének megőrzésére, mondhatni konzerválására. 
Jelentős vitamin tartalma miatt jó hatású a bőrnek, öregedést késlelteti. 
A középkorban karácsonykor dióolajat öntöttek a mécsesekbe, a dióolaj lángja a szentmisén állítólag megvédett a szembetegségektől. A 19. században a dióolaj volt a szentelt olaj.    

Mire jó a dióolaj? 

- Az egyik legértékesebb étkezési olajunk.  
- Erősíti a szívet, a keringést, az idegeket. A B-vitamin és lecitin miatt az agy és az idegrendszer tápláléka, segít az összpontosításban, serkenti az agyműködést.    
- A koncentrációszavarokkal küszködő gyermekeknél eredményes lehet a dióolaj alkalmazása. 
- A kiszáradt, berepedt, ajkakat gyógyító balzsamként ápolja. Pótolja a bőrből hiányzó vitamint, zsiradékot. Más bőrirritációk esetén is jól használható, enyhíti, csillapítja a kellemetlen tüneteket.
- A dióolaj linolsav tartalmának immunrendszer erősítő hatást tulajdonítanak. 
    
 
- Mikor masszírozhatunk dióolajjal? Ha a bőr sebes vagy egyéb bőrproblémák esetén. Kipróbálhatjuk szemránc-elsimítóként is. 

A dióolajjal sokféle szószt, mártást készíthetünk. Salátákhoz, burgonyához, gyökérzöldségekhez, palacsinta és piskótatésztákhoz szívesen fogyasztják. 
A roston sült húsokat jól ízesíti. Nem a sütéshez, hanem az utólagos ízesítéshez kell használni.