Ingyenes házhozszállítás minden termékünkre!

Figyelem! Az OTP Simple Pay jelenleg még integráció alatt. Kérjük NE használja a fizetési módot.

Látnivalók az Őrségben

Az Őrség a finom olajak mellett temészetesen sok szépséget, érdekességet tartogat az idelátogatóknak. Üde zöld erdők, mesebeli tarka rétek, aprócska patakok fogadják az idelátogatót.

A tájat az Árpád-korban idetelepített őrállók alakították saját képükre. A falvak településszerkezete páratlan képet mutat, ezek az un. szeres településformák. A szerek a dombtetőre épült, szétszórt házcsoportok, melyek a honfoglalás utáni faluformát őrzik. Legismertebb lakóháztípusai a füstös konyhás házak, ill. az un. kerített házak. Ezeknek az épületformáknak jellegzetes együttese Szalafőn, a Pityerszeren eredeti helyén tekinthető meg.Ez a tájegység az országban utolsóként őrzi az ősi, határvédelemre épült településszerkezetet.
Szalafőn járva mindenképp érdemes felkeresni a Pityerszeri falumúzeumot! A Batha-portától egy kellemes sétával eljuthatnak Pityerszerre, a régi, zsúpfedeles házakhoz.

Szalafő mivel itt élünk erről szeretnék írni elsőként az Őrség egyik legrégebbi települése, nevét az itt eredő Zala „Szala” folyóról kapta. Jelentése: Szala forrásvidék, régiesen: Szalafej. Szalafő, a hét dombra épült hét szerével kiemelkedő népi építészeti értékeket őriz. A faluban 16 országos védettség alatt lévő népi műemlék ház található. Hűsölhetünk a templom csendjében Templom szeren, megnézhetjük a felújított jégvermet.Szalafő Életfája a település központjában a Jégverem közvetlen közelében található.A természetkedvelők a Szala menti tanösvény (3,8 km.) Felsőszeri tanösvény (1,7 km.) és a Körtike tanösvény (6,2 km.) végig gyaloglásával kiélhetik barangolási kedvüket. Tanösvények, a gyalog  és kerékpár útvanalak az Őrségi Nemzeti Park honlapján részletessen megtekinthetők.

Őriszentpéter: Az Őrség kultúrális központja. A számtalan programon, fesztiválon:(Virágzás napjai,Hétrétország,Őrségi Vásár,Tökfesztivál,Természetessen Őrség )kívül egész évben látogatható a Rezgőnyár tanösvény mellett található a Szent Péter római katolikus műemléktemplom Árpád-kori Katolikus Templom, 16. századi téglaégető( az eredeti formájában helyreállított 17. századi téglaégető környezetét a városi önkormányzat 2007-ben rendbe hozatta, ma műemlékként látogatható) és a Csörgőalma gyümölcsöskert. A Művelődési Ház emeleti részén található állandó kiállítás a Szikszay Edit Helytörténeti Gyűjtemény.

Érdemes meglátogatni Róka Katalin fazekasnőt, aki szívesen beavatja vendégeit az agyagformálás rejtelmeibe mindenki próbára teheti ügyességét, ellesheti a korongozás csínyát-bínyát.Szeretném megemlíteni még Magyarszombatfán Czúgh Zsuzsannát ,Tóth Jánost és a szentgyörgyvölgyi Csótári Rezső bácsit.Ők szintén kiváló fazekasmesterek.

Őriszentpéter központjában a gyönyörűen felújított játszótér mellett tavasztól -őszig minden szombaton reggel 7h-tól -12h-ig helyi termelői piac várja kedves vásárlóit.Télen is tart a piac csak csak később 8h-tól kezdődik. Becsületes,segítőkész emberek kínálják általuk termelt,készített termékeiket!

Velemér: 13. századból ránk maradt,Szentháromság római katolikus plébániatemplomot a fények templomának is nevezik. Kis hazánk 7 legrégebbi templomának egyike, melynek majd 750 éves freskói páratlan értékűek. Napfordulók idején varázslatos fényjelenségek jelennek meg egy-egy képmezőn. A misztikus jelenség tudatos építészeti és festészeti összmunka eredménye. A Sindümúzeum többnyire írástörténeti, jeltörténeti vonatkozású gyűjteménye a környéken fellelt őrségi (kisebb mértékben Vas és Zala távolabbi vidékeiről származó) népi bútorokból, használati tárgyakból (főleg cseréptárgyakból) áll.

Bajánsenye Bajánsenyei Református Templom :Klasszicista stílusú templom, főbejáratát faragott zsoltármotívumok díszítik. Kertjébe 1895-ben 4 hársfát ültettek, Árpád vezér, István király, Kossuth Lajos és Ferenc József emlékére. Ma már csak 3 fa látható, a Ferenc József fa elszáradt. Kercaszomor és Bajánsenye közös szőlőhegye a Kis-hegy, melynek legmagasabb pontjáról szép a kilátás. Kopjafa a Kis-hegyen tárgyi emlékmű. Bajánsenyei Robinson-tó várja a horgászat szerelmeseit.

Kondorfa A falu déli határát képező út mentén római kori halomsírokat találtak, amelyek a korabeli Pannóniai őslakosság temetkezéseit rejtik magukban.A Lugos-patak csodálatos völgyében turistaútvonalak vezetnek; szinte háborítatlan környezet fogadja az erre látogatót.

Magyarföld Három éve áll a magyarföldi fatemplom, érdemes elindulni a hozzá-vezető úton, kivált, ha a templomban és a templomra néző szabadtéri színpadon remek muzsika szól. Sátorozni lehet Magyarföldön: megnyílt a Tulipánfa-udvar. http://www.magyarfold-falu.hu lehet információt kapni ezzel kapcsolatban.

Pankasz A település különösen értékes műemléke az 1754-ben állított szoknyás harangláb, mely az Őrségben a legrégebbi ilyen építmény.Az 1885-ben épült egykori iskolában értékes néprajzi gyűjteményt tekinthet meg a látogató:jellegzetesen őrségi, szalmából font terménytároló edényt – kópicot – öreg szövőszéket is láthatunk.Kovácsműhely:működőképes kovácsműhely berendezései láthatók.

Kercaszomor “Hello, szomszéd” pad és békeoszlop :A magyar-szlovén határon avatták fel őket a schengeni határnyitás örömére. A padból mindössze 3 van az országban: Aggteleken, Szentpéterfán és Kercaszomoron.Szent Vencel templom, Pusztatemető:A környék fő tájékozódási és viszonyítási pontjául szolgált.Szomoróci harangláb:A haranglábba felfüggesztett új harang a következő feliratot kapta: “Jugoszláv uralom alóli felszabadulás emlékére szerezte Szomorócz község lakosság 1922. évében”.Tisza István emlékfák és emlékoszlop.

Szatta:Esterházy-kőA határkő birtok- és megyehatár volt, mely az Esterházy- és a Batthyány-birtokot különítette el. Még az 1700-as években rakatta le az Esterházy hercegi család. Rajta a hercegi korona és “E” betű.

Az Őrségben több erdőkkel övezett tavacska várja a fürdés, horgászás szerelmeseit. Hegyhátszentjakabon a Vadása-tó, Máriaújfaluban a Hársas tó lehet ideális helyszíne a nyári pihenésnek kikapcsolódásnak. 

Ingyenes házhozszállítás
minden termékünkre!