Parasztsaláta tökmagolajjal

Hozzávalók: 1 kis fej saláta, 2 paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 300 g főtt parasztsonka, 5 ek. tökmagolaj, 2 zöldpaprika, 4 ek almaecet, 100 g morzsolt csemegekukorica, só, bors, 100 g bab. 

Elkészítés: A salátát mossuk meg, jól csepegtessük le és tegyük egy tálba. A parasztsonkát vágjuk széles csíkokra, az apróra vágott hagymát, főtt zöldséget, kockára vágott paprikát és paradicsomot adjuk hozzá. A préselt fokhagymát, sót, borsot és a tökmagolajat adjuk a salátához, és óvatosan keverjük vele össze. Végül adjunk hozzá ecetet és a kemény tojásokkal díszítsük. 

Klasszikus tökmagolajos saláta 

Hozzávalók: fejes saláta, tépő saláta, endivia saláta, és kínai kelsaláta, tökmagolaj. 

Elkészítés: a saláta leveleket a szokásos módon készítsük elő (az endíviát és a kínai kelt csíkokra vágjuk). Tökmagolajjal, ecettel, és sóval, pácoljuk. Az ínyencek tehetnek hozzá apróra vágott fokhagymát. 

Savanyú marhahús

Hozzávalók: főtt, sovány marhahús, só, bors, 2 hagyma, 4 ek magolaj, 1/16 l borecet. 

Elkészítés: A húst vágjuk nagyon apróra és helyezzük egy tányérra. Szórjuk meg apróra vágott hagymával, sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg 
magolajjal és borecettel. 

Tarka hússaláta

Hozzávalók: 2 nagy hagyma, só, 400 g sovány főtt marha, sertés vagy baromfihús, pár csepp ecet, 100 g disznósajt, 4 ek tökmagolaj, ˝kemény főtt tojás

Elkészítés: A húst és a disznósajtot vágjuk csíkokra a hagymát vágjuk apróra és sózzuk meg. Locsoljuk ecettel és magolajjal, tojással körítsük. 

Tökmagolajos cukkini saláta

Hozzávalók: 4 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál citromlé, 4 db kisebb cukkini, 5 dkg fenyőmag, 1,5 paradicsom, 3 evőkanál tökmagolaj, ízlés szerint parmezán sajt

Elkészítés: Zúzzuk össze a fokhagymát, keverjük össze az olívaolajjal, a citromlével és ízesítsük sóval, borssal. A megmosott cukkiniket vágjuk hosszában szeletekre, és sózzuk meg, majd hagyjuk állni pár percig. Konyhai papírtörlővel itassuk le róla  a nedvességet, és locsoljuk meg a fokhagymás olaj levével. Ezután forró serpenyőben pirítsuk meg és szedjük ki. A visszamaradt zsiradékon pirítsuk meg a fenyőmagot, és adjuk hozzá a paradicsomot is, majd keverjük a fenyőmaggal együtt a cukkinihez. A fokhagymás olajhoz adjuk hozzá a tökmagolajunkat és locsoljuk a salátára. Ízesíthetjük még reszelt parmezán sajttal is.

Tökmagolajos szendvicskrém

Hozzávalók: 3 evőkanál mascarpone, 1 pohár natúr joghurt vagy túró, 2 evőkanál tökmagolaj, 1 gerezd fokhagyma, só, bors

Elkészítés: A mascarpone sajtot a túróval vagy joghurttal összekeverjük, zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük. A végén adjuk hozzá a tökmagolajat, és már fogyaszthatjuk is! Pirítóssal,barna kenyérrel, mártogatóssal finom, könnyű étel.

Sóágyon sült burgonya tökmagolajos krémsajttal

Hozzávaló: 8 nagyobb krumpli, kb. fél kg só, 8 dkg tökmag, 2 evőkanál tökmagolaj, 1 rúd tömlős natúr krémsajt, 1 dl tejföl, 1 dl tej, ízlés szerint 1 csokor snidling apróra vágva

Elkészítés: A krumplikat alaposan megmossuk, szárazra töröljük. Egy közepes tepsit félujjnyi vastagon megtöltünk sóval, és a krumplikat héjastul rárakjuk. 180 fokos sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük. Miközben sül, a krémhez a tökmagot ledaráljuk. A tejfölt krémesre keverjük a krémsajttal és a tejjel, majd hozzáadjuk a tökmagolajat és tökmagot, és ha szeretjük, a snidlinget. Ha kell, sózzuk. A kisült krumplikat hosszában félbevágjuk, a sajtkrémből egy-egy adagot rápúpozunk és tálaljuk.

Zöldbab saláta dióolajjal

Hozzávalók: 2 maréknyi  zöldbab, 2 evőkanál tejföl, 4 evőkanál dióolaj, egy nagy marék dió, kevés só, bors, egy kevés reszelt citromhéj

Elkészítés: A zöldbabot gőzön 8-9 percig pároljuk (a hegyes végét ne vágjuk le, az a legízesebb csak a másikat). Közben 180 fokos sütőben ugyanennyi idő alatt megpirítunk egy nagy marék diót. A tejfölt kikeverjük dióolajjal 1:2 arányban, kevés sóval, borssal, összeforgatjuk a zöldbabbal, úgy, hogy ne tocsogjon az öntetben, csak épp vékonyan bevonja. Egy kevés reszelt citromhéjat adunk hozzá. Végül megszórjuk a pirított dióval és pirospaprikával.

Őrségi dióolajos tészta

Hozzávalók: 50 dkg fusilli vagy farfalle tésza, 1 dl olaj, 1 nagyobb csirkemell, 15 dkg szeletelt sonka, 2 marék picit áttört dió, 2 db őszibarack, 2 nagyobb szőlőfürt, 1 db körte, 20 dkg mozzarella, 2 gerezd fokhagyma, egy kávéskanál római kömény, só, frissen őrölt bors

Elkészítés: A tésztát olaj nélküli sós vízben al dente (félig főtt) állagúra főzzük. Közben a csirkemellet és a sonkát 1 centi széles csíkokra, a barackot és a körtét (hámozás után) hasábokra, a sajtot kockára vágjuk. Az étolajat egy serpenyőben felforrósítjuk, beleszórunk 1 kávéskanál sót. Félbevágjuk a fokhagymákat, az olajban megfuttatjuk, majd kidobjuk. A csirkemelleket a római köménnyel a tűzforró olajba keverjük, pillanatok alatt pirul. Ekkor beleszórjuk a diót és a sonkát, majd kis lángon pirítjuk még pár percen át, vigyázva, meg ne égjen a dió. A hasábokra vágott gyümölcsöket hozzákeverjük, és még 1-2 percen át pároljuk, ügyelve, hogy ne puhuljanak meg túlságosan. Egy tálba töltjük a tejszínt, borsozzuk, majd hozzákeverjük a serpenyő még meleg, de már nem tűzforró tartalmát, a szőlőszemeket, a sajtkockákat és a leszűrt, de nem leöblített tésztát. Ha kell, sózzuk, majd 2 órán át hűtőben tároljuk, hogy összeolvadjanak az ízek. Tálaláskor pici dióval díszíthetünk minden adagot.

Főtt burgonya dióolajmártással

Hozzávalók: 4 db közepes krumpli, 2 gerezd fokhagyma, 8 dg dióbél, 3 evőkanál dióolaj, petrezselyem, só, bors

Elkészítés: Főzzük meg héjában a burgonyát. Közben készítsük el a mártást.
A mártás készítése: Hámozzuk meg a fokhagymát, és a dióbéllel, valamint a petrezselyemmel együtt mixeljük össze. Öntsük hozzá a dióolajat, sózzuk és borsozzuk. Töltsük a mártást a meghámozott főtt krumplira, és körben díszítsük salátalevéllel. Egyszerű étel és milyen finom!

Kefíres süti mákolajjal

Hozzávalók: 4 db tojás, 1,5 pohár cukor, 1 pohár kefir, 1 pohár mákolaj, 2 pohár liszt, 1 csomag sütőpor, 1 citrom héja, 2-3 evőkanál darált mák, 1 üveg magozott meggybefőtt

Elkészítés: A kefires poharunk legyen a mérőedényünk. Mindent, ami pohárba van megadva, ezzel mérjük ki! A két egész tojást és a másik 2 tojás sárgáját egy keverőtálba ütjük. Beleöntjük a cukrot, és habosra keverjük habverővel. Belekeverjük a mákolajat, a kefirt, a lisztet, a sütőport, majd belereszeljük a citrom héját. Végezetül a félretett 2 tojás fehérjét kemény habbá verjük, és hozzáadjuk az alaphoz. Ezt már csak lágy mozdulatokkal keverjük el. Kivajazott, kilisztezett közepes tepsibe vagy tortaformába öntjük, és a tetejére egyenletesen rászórjuk a kinyomkodott meggyet. Előmelegített sütőben 180 fokon 25 percig aranybarnára sütjük.
Gyümölcs szezonban kísérletezhetünk más gyümölccsel is ( barack, málna, cseresznye…). Fagyasztott gyümölcsöt ne használjunk, mert vizes lesz a tésztánk, illetve az összes gyümölcs leszáll a tepsi aljára.

Tejfölös uborkasaláta mákolajjal

Hozzávalók: 2 db kígyó uborka, 3/4 doboz tejföl, 3/4 doboz joghurt (natúr), 2 evk.gyümölcsecet, 1 evk.kapor, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 1 kiskanál porcukor, 2-3 evk.mákolaj

Elkészítés: A megtisztított uborkát szeleteljük.A tejfölt,joghurtot sóval,borssal kikeverjük hozzáadjuk az ecetet,a zúzott fokhagymát,a porcukrot,a kaprot,és a mákolajat.A kész dresszinget jól összekeverjük az uborkával.

Házilag készített Mogyorókrém

Hozzávalók: 200 g (sótlan) pörkölt földimogyoró, 32 g mogyoróolaj, 30 g kakaó, 70 g cukor, 330 g tejszín

Elkészítés: Turmixolni kell az alapanyagokat. Ebből a kóstolgatás után tisztán 600g került az üvegbe.

Gnocci recept

Hozzávalók: 4 főtt burgonya áttörve, 15 dkg teljes kiörlésű liszt, 1 kávéskanál fehérbors, 2 evőkanál szőlőmagolaj, kevés só, 10 dkg reszelt parmezán

Elkészítés: Tésztát kell gyúrni a sóig bezárólag. Ujjnyi vastagságúra nyújtsuk ki és formázzunk belőle kis nudlikat. Enyhén sós forrásban lévő vízbe tegyük bele és lassan főzzük ki. Ha a gnoccik feljöttek a víz tetejére ki lehet őket szedni. Tálaláskor parmezán sajtot reszelhetünk rá valamint ízlés szerint zöldséges tejszínes sajtszósszal  izesített szőlőmagolajjal is meglocsolhatjuk, keverhetjük.

További receptekért kérje receptgyűjteményünket!