A lenmagból kinyert olaj enyhén sárgás színű, kicsit kesernyés ízű.
Alfa-linolénsavban, E-vitaminban, béta-karotinban gazdag, melyek antioxidáns hatásuknál fogva a legértékesebb olajjá teszik.
A len számít az omega-3 zsírsav elsődleges forrásának.
Sejtvédő, antioxidáns tulajdonsága révén a lignan hatásosan alkalmazható a daganatos és szív-érrendszeri betegségek és a rák megelőzésében és kezelésében.
Általánosan ajánlott:
Szívbetegség kezelésére, egészséges bőr, haj és köröm megvédésére, székrekedés megszüntetésére.
A vér koleszterin szintjének csökkentésére. Külsőleg ekcéma kezelésére is alkalmas. Ápolja a száraz bőrt és a fakó, töredezett hajat. Rendszeres fogyasztása védhet a második alkalommal bekövetkezett szívinfarktus ellen.
Egészségmegőrző hatással bír, a népi gyógyászat előszeretettel alkalmazza, például székrekedés és bélműködést segítő hatását. Normális zsírsavszint esetén hatékonyabb az idegrendszeri működés, alacsonyabb a depresszió és a mentális zavarok előfordulásának gyakorisága.
Ajánlott napi bevitel: 1-2 kiskanál